Ei hyvää päivää taas tätä isoveljen valvomista. Miten ihmeessä tämä valtio onnistuu tekemään kaikesta niin perkeleen vaikeaa? Nyt on tapetilla uusi alkoholilaki again. Eikö ne nyt hemmetti soikoon keksi parempaa tekemistä kuin miettiä kaupan alkoholinmyynnin rajoittamista ja ravintoloiden viinan myynnin kyttäämistä. Voi luaja sentään. Laki on tietenkin hyvä olla olemassa, mutta jotain rajaa.

"Nyt kauppiaiden tunteita kuumentaa aikomus rajoittaa oluen, lonkeron ja siiderin myyntiaikoja päivittäistavarakaupoissa. Sosiaali- ja terveysministeriö on harkinnut muitakin rajoituksia alkoholin saatavuuteen. Ministeriö on kaavaillut keskioluen laimennusta, alkoholiveron korottamista ja anniskelun rajoittamista ravintoloissa aamuyöstä." (HS 12.3)

Hyvänen aika sentään! Keskioluen laimennus?? Anniskelun rajoittaminen ravintoloissa??  Ihan kuin se olisi syy suomalaisten alkoholin käyttöön tai no oikeastaan, jos vertaa EU:n kulutukseen per henkilö, on Suomen kulutus keskivertoa pienempi. Oikein piti taas kaavio tehdä vuodelta 2012 :). Lähteenä BBDA - Statistical Handbook 2012.

kuluuts-normal.jpg

Tämän perusteella meidän kulutus ei ole kovin hälyttävällä tasolla, joten onko enää tarvetta kiristää lainsäädäntöä? Toisaalta tilaston ulkopuolelle jää ulkoimailla juotu ja ulkomailta tuotu alkoholi, jonka osuus on toki suuri, mutta onko tilastollisesti kuinka merkittävä?

Jos myyntiaikoja kaupoissa rajoitetaan, en todellakaan usko sen vaikuttavan alkoholin ongelmakäyttäjiin. Jos joka viikonloppu juodaan, on tiedossa varmasti Alkon ja kauppojen myyntiajat. Lisäksi eräässä keskusteluohjelmassa (YLE) oli keskustelua päihdetyöntekijän kanssa siitä, että ravintoloiden anniskelua pitäisi helpottaa ja veroja laskea, koska ongelmana on nimenomaan "kotijuominen". Asiantuntija piti haitallisempana ns. kotona yksin juopottelua kuin ravintolassa tapahtuvaa juomista. Ravintoloissa joku sentään kontrolloi ja valvoo toisin kuin kotona.

Kannattaisiko pikemminkin alkoholiveroa laskea, jotta Viron viinaralli saataisiin vähenemään. Oman pikaisen laskutoimituksen mukaan esim. laatikko lonkeroa maksaa Virossa n. 20 euroa ja alkossa 12-pack 23 euroa. Yhtä järkyttävä se hintaero on minkä tahansa juoman kohdalla. Viinarallista on myös omakohtainen kokemus alkoholin kulutuksen lisääjänä. Kun niitä laatikoita on nurkissa pyörimässä, tulee tissuteltua useammin. En yhtään ihmettele, että juhlia varten sitä viinaa rajan toiselta puoleleta haetaan, kun se on vaan niin paljon halvempaa. Lisäksi jää verotulot valtiolta saamatta.

Jos viina ei ravintelissa olisi niin perkuleen kallista, tulisi varmasti etkoiltua enemmän ravintoloissa ruuan merkeissä. Mutta ei helkatissa rahat riitä millään sivistyneeseen etkoiluun napostelun merkeissä. Jos yks drinkki maksaa kahdeksan euroa ja lonkero yli viisi euroa, tulee pikkaset lovet pankkitiliin. Ei happu hour-aikoja, ei saa mainostaa tarjouksia, ei saa sitä, ei saa tätä.

Ikuisen laihdutusprojektin ansiosta olen yrittänyt vähentää juomista, mutta herranmunjeesus miten tylsää on ollut välillä! No kesä tulee ja terassi-ilmat. Toki sinne terassille mennään vasta myöhään, kun siellä varaa juoda ole. Kai sekin kielletään. Ulkona ei saa juoda, sisälle siitä paatuneet yhteiskunnan alkoholistit. Ettäs kehtaatte!